Alfa-kurssi avasi oven uuteen maailmaan

Hämeenlinnalainen Pirjo Majava on saanut Alfa-kurssilla vastauksia mieltään askarruttaneisiin kysymyksiin. Myös hänen suhtautumisensa seurakuntaan, Jumalaan ja Raamattuun muuttui kevään 2006 Alfa-kurssin aikana.

”Kun lähdin Alfa-kurssille, olin täysin tyhjän päällä.”, Pirjo Majava kertoo. ”Koko entinen elämäni ja kaikki se, mitä elämässäni oli tapahtunut, oli menettänyt merkityksensä. Mieleeni nousi monenlaisia kysymyksiä, eivätkä ne jättäneet minua rauhaan. Minulla ei ollut mitään käsitystä, mistä olisin voinut löytää vastauksia kysymyksiini, eikä ketään, kenen kanssa olisin voinut keskustella. Sitten sain tietää Alfa-kurssista. Nähdessäni luentojen aiheet koin, että tältä kurssilta löydän vastaukset.”

Alfa on tarkoitettu ihmisille, joille uskon asiat ovat vieraita. Eivät ne kuuluneet Pirjo Majavankaan elämään. Uskonasiat ovat esillä kouluaikoina ja rippikoulussa, mutta sitten usein tapahtuu merkillinen vieraantuminen. Ainoa kontakti seurakuntaan saattaa olla joulukirkossa käyminen.

”Kun menin ensimmäiseen Alfa-kokoontumiseen, en oikein tiennyt, mitä odottaa. Minua pelotti ja jännitti. Mutta vastaanotto oli lämmin ja sydämellinen. Tuli sellainen tunne kuin juuri minua olisi odotettu. Ymmärsin, että olin tullut oikeaan paikkaan.” Kurssin vapaa ja iloinen ilmapiiri hämmästytti Pirjoa. ”Siellä oltiin iloisia ja naurettiin. Mitään erityisiä vaatimuksia ei ollut, eikä tarvinnut pohtia, miten pitäisi olla ja käyttäytyä. Ihmisiin ei myöskään pyritty vaikuttamaan sillä tavoin, että olisi tullut tunne siitä, että nyt minua ja meitä yritetään käännyttää. Kukaan ei yrittänyt muuttaa minua ihmisenä eikä ajatusmaailmaani tai persoonaani. ”

Luennot olivat Pirjo Majavan mielestä ehdottomasti parasta Alfa-kurssissa. Ne vastasivat täysin hänen odotuksiaan. Hän piti erityisesti luennoista ”Kuka Jeesus on?”, ”Miksi Jeesus kuoli?” ja ”Miten voin vastustaa pahaa?”. ”Luennoijat olivat päteviä ja opetus oli hyvin valmisteltua. Kaikki asiat esitettiin hyvin perusteltuina. Minulle oli tärkeää oppia, että Jeesus on historiallinen henkilö.”

”Alfa-kurssiin liittyvä viikonloppu oli ihana. Olimme kaikki yhdessä, ilmapiiri oli vapautunut ja iloinen ja tutustuimme toisiimme. Jokainen sai olla aivan oma itsensä. Jos halusi olla hiljaa, sai olla hiljaa. Jos oli jotakin sanottavaa, sai sanoa sen. Hyväksytyksi tulemisen tunne oli päällimmäisin.”

Aikaisemmin seurakunta merkitsi Pirjolle paikkaa, josta haetaan virkatodistuksia ja johon mennään silloin, kun järjestetään hautajaisia ja ristiäisiä. Nyt seurakunta merkitsee hänelle elävää ja toimivaa yhteisöä, joka muodostuu erilaisista, eri-ikäisistä, tavallisista ihmisistä. Se on paikka, johon voi mennä ja jossa voi kokea yhteyttä. ”Yhdessäolo ihmisten kanssa avaa uusia näkökulmia ja kääntää mielen pois itsestä. Toki joudun seurakunnassakin kohtaamaan ihmisten vajavaisuuden, joten suvaitsevaisuutta ja erilaisuuden hyväksymistä tarvitaan sielläkin.”

”Aikaisemmin en halunnut ajatella Jumalan olemassaoloa, koska se oli niin pelottava ja vaikea asia”, Pirjo Majava kertoo. ”Alfa-kurssilla suhtautumiseni muuttui täysin. Aloin ajatella asioita uudesta näkökulmasta, enkä enää oman rajoittuneen ymmärrykseni valossa. Samalla mieleeni nousi erilaisia kysymyksiä ja tajusin jotain omasta mielestäni tärkeätä. Se, mitä minä koen, näen ja ymmärrän, ei todellakaan riitä, koska totuus ei seiso minun varassani. Tärkein kurssilta saamani oivallus on se, että Jumalan olemassaolo ei riipu minun ymmärryksestäni.”

Kurssin alussa Pirjo Majava luki Uuden testamentin melko nopeasti läpi, koska halusi tietää, mistä siellä puhutaan. Kurssin jälkeen hän luki myös Vanhan testamentin. ”Kun olin lukenut koko Raamatun, minussa heräsi valtava kiinnostus tätä kirjaa kohtaan. Raamattu alkoi vetää vastustamattomasti puoleensa, olen tutkinut ja lukenut sitä päivittäin. Aina kun sieltä avautuu jokin kohta, olen kuin olisin löytänyt aarteen. Raamattuun sisältyy salaisuus, jota ihmisen on vaikea ymmärtää, mutta tiedän nyt, että se salaisuus on löydettävissä.”

Pirjo Majava kertoo lukeneensa paljon kirjoja; lukeminen on ollut hänelle aina tärkeä asia. ”Raamattu on mielenkiintoisin ja puhuttelevin kirja, minkä olen ikinä elämässäni lukenut”, hän sanoo. ”Raamatun lukeminen tuottavaa iloa. Sieltä tulee vastaan kohtia, jotka sopivat juuri senhetkiseen elämäntilanteeseen; ne lohduttavat tai opastavat. Olen oppinut, että Raamattu on ainoa paikka, jossa Jumala ilmaisee itsensä. Siellä Jumala kertoo meille ihmisille, kuka hän on ja millainen hän on.”