Taivaan ilo

Torstaina olimme vaimoni kanssa automatkalla Vilppulassa Pohjois-Hämeessä. Ukkosmyrsky yllätti. Tunsimme olomme aika pieneksi, kun puita alkoi kaatua silmiemme edessä tielle. Lyhyen odottelun jälkeen matka jatkui tiellä makaavia puita väistellen.

Tämä toi mieleeni öisen ukkosmyrskyn viime kesänä. Olimme mökillä Hattulassa. Kilometrin säteellä kaatui kymmeniä puita tukkien lähialueen tiet kokonaan. Muutaman metrin päästä vuokramökin nurkalta kaatui iso mänty puomiksi mökkitielle. Lähempänä olevat isot puut pysyivät onneksi pystyssä. Olimme kuitenkin motissa. Sähköt katkesivat. Kylmällä aamiaisella luimme tapamme mukaan päivän tunnussanan: ”Jääkää vain paikoillenne ja katselkaa, millaisen avun Herra teille antaa. Herra on teidän kanssanne.” (2. Aik 20:17.) Tämä rohkaisi. Kohta sähkö tuli takaisin, ja radiosta kuului virsi, jonka äsken veisasimme: ”Sua kiitän, Jumalani, kun yöllä suojelit, kaikista vaaroistani armollas varjelit.” (Vk. 533.) Vaikka tiet olivat poikki iltaan asti, usko siihen, että voimme luottaa Jumalan varjelukseen kaikissa olosuhteissa, vahvistui.

Virren viimeisessä säkeistössä viitataan taivaan iloon. Anglikaanien katekismuksessa sanotaan: ”Ihmiselämän päämäärä on kirkastaa Jumalaa ja iloita hänestä iankaikkisesti.” Haastatteluissa jotkut ihmiset sanovat, etteivät he halua taivaaseen, koska he pitkästyisivät siellä. He eivät halua istua pilven reunalla ja soittaa lyyraa. Vaikka tällaisessa vastauksessa on enemmän kyse pilkasta kuin väärästä tiedosta, siinä on haastetta meille.

Mitä sinä haluaisit tehdä taivaassa? Haluaisitko kuunnella Bachia, maalata tauluja, jutella ystävien kanssa, tanssia ylistystansseja... Luojamme kyllä tietää, miten saada sinut ja minut viihtymään siellä. Paavali kirjoittaa: ”Mitä silmä ei ole nähnyt eikä korva kuullut, mitä ihminen ei ole voinut sydämessään aavistaa, minkä Jumala on valmistanut niille, jotka häntä rakastavat.” (1. Kor. 2:9.)

Raamattu antaa vihjeitä siitä, mikä meitä taivaassa odottaa. Raamatusta löytyy mm. viittauksia siihen, että ilon lähteenä taivaassa on Jeesus ja hänen ihanuutensa katseleminen. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä tästä.

Kaikki saavat katsella Herran kunniaa, meidän Jumalamme ihanuutta. Jes. 35:2.

Kaupunki ei myöskään tarvitse valokseen aurinkoa eikä kuuta, sillä Jumalan kirkkaus valaisee sen, ja sen lamppuna on Karitsa. Kaupungissa on Jumalan ja Karitsan valtaistuin, ja kaikki palvelevat Jumalaa. He saavat nähdä hänen kasvonsa, ja heidän otsassaan on hänen nimensä. Ilm. 21:23, 22:4.

Mutta minä saan nähdä sinun kasvosi vanhurskaudessa, herätessäni ravita itseni sinun muotosi katselemisella. Ps. 17:15.

Sinä osoitat minulle elämän tien, sinun lähelläsi on ehtymätön ilo, sinun oikealla puolellasi ikuinen onni. Ps. 16:11.

Yhtä minä pyydän Herralta, yhtä ainoaa minä toivon: että saisin asua Herran temppelissä kaikki elämäni päivät! Saisin katsella Herran ihanuutta hänen pyhäkössään ja odottaa, että hän vastaa minulle. Ps. 27:4.

Ne, jotka katsovat häneen, säteilevät iloa, heidän kasvonsa eivät punastu häpeästä. Ps. 34:6.

Vaikka otin esille nämä kohdat viittauksina taivaan iloon, ne ovat totta myös tässä ja nyt. Me saamme katsoa Jeesukseen, joka on ilomme aihe ja lähde.

Ilon perusta on siinä, että Jumala on luonut sinut juuri sellaiseksi kuin olet ja hän rakastaa sinua tällä hetkellä juuri sellaisena kuin olet riippumatta siitä mitä itsestäsi ajattelet. Jeesus kuoli sinun edestäsi kärsien sinulle kuuluvan rangaistuksen ja avasi ylösnousemuksensa kautta sinulle pääsyn taivaaseen. Hän ei vaadi sinulta yhtään mitään, vaan on vieressäsi ja odottaa Sinua. Jeesuksessa olet Jumalan silmissä pyhä, täysin puhdas ja virheetön.

Palaan vielä alussa lukemaani päivän tunnussanaan: ”Jääkää vain paikoillenne ja katselkaa, millaisen avun Herra teille antaa.” (2. Aik. 20:17.) Tälle jakeelle kuulin uuden merkityksen pari viikkoa sitten. Sana apu on alkukielessä ja useimmissa käännöksissä pelastus, joka on hepreaksi jeshua eli yksi Jeesus-nimen muodoista. Eli teksti voidaan lukea seuraavasti: Jääkää vain paikoillenne ja katselkaa, millaisen JEESUKSEN Herra teille antaa.

Eräs Jeesuksen esikuvista Vanhassa testamentissa on pronssikäärme: ”Herra sanoi Moosekselle: Tee käärmeen kuva ja pane se tangon päähän. Jokainen pureman saanut, joka katsoo siihen, jää eloon." (4. Moos. 21:8.) Myös Oron alttariristin teksti kehottaa meitä katsomaan Jumalan Karitsaan, joka ottaa pois maailman synnin!