Ihmeellinen Neuvontuoja

Monilla kuninkaallisilla on arvonimien lisäksi vähintään neljä etunimeä. Raamatussa Jumalalle on kymmeniä nimiä — eräässä luottelossa niitä on 219. Tarkastellaan lähemmin Jeesuksen nimiä tutussa jakeessa Jesaja 9:5.

Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas.
Nuorempana minua häiritsi, ettei Jesaja sanonut, että hänen nimensä on Jeesus. Nyt ymmärrän, että nämä neljä arvonimeä kuvaavat sitä, millainen Jeesus on ja mitä hän meille tekee. VT:n aikaan henkilön nimen tunteminen merkitsi, että tietää hänen todellisen olemuksensa, joka kävi ilmi nimestä.

Jeesus on Rauhan Ruhtinas. Hän on Kuningasten Kuningas ja Herrain Herra. Hänellä on kaikki valta. Taivaallinen sotajoukko ylisti jouluyönä: "Maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto". Heprean sana Shalom merkitsee rauhaa, eheyttä, sopusointua, hyvinvointia, terveyttä. Ennen kaikkea Jeesus toi meille rauhan suhteessamme Jumalaan sovittamalla syntimme. Mutta Jeesus rauhoittaa myös mielemme. "Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa." Toisaalta Raamattu ennustaa tulevasta rauhan ajasta. Lopullisen kestävän rauhan saamme taivaassa.

Jeesus on Iankaikkinen Isä. Jeesus opetti meidät tuntemaan Jumalan Isänä. Johanneksen evankeliumissa hän ilmaisee monta kertaa, että hän ja Isä ovat yhtä. Jeesus on isän rakkauden ilmentymä, joka oli mukana jo luomisessa. Määre iankaikkinen korostaa Jumalan rakkauden pysyvyyttä.

Seimen lapsi on väkevä Jumala. Heprean kielen sana "giboor" tarkoittaa sankari, väkevä, voimakas, rohkea. Joulun sanoma kertoo uudesta voimasta joka tulee ilmi. Jeesus voittaa synnin ja kuoleman. Jesajan luvussa 41 Jumala lupaa: "Älä pelkää, minä olen sinun kanssasi! Älä arkana pälyile ympärillesi. Minä olen sinun Jumalasi. Minä vahvistan sinua, minä autan sinua, minä tuen sinua vakaalla, lujalla kädelläni."

Jeesus on Ihmeellinen Neuvontuoja. Vuoden 1776 käännöksessä ja joissakin muissakin käännöksissä on pilkku sanojen Ihmeellinen ja Neuvontuoja välissä, joten ne voidaan nähdä kahtena eri nimenä. "Ihmeellinen" esiintyy eri muodoissa VT:ssä 80 kertaa. Se on yksi messiaan salanimistä.

Jeesus on meidän Neuvontuojamme. Hän ymmärtää meitä. Meillä ei ole sellainen ylimmäinen pappi, joka ei voi sääliä meidän heikkouksiamme, vaan joka on ollut kaikessa kiusattu samalla lailla kuin mekin, kuitenkin ilman syntiä. (Hebr. 4:15.)

Jäähyväispuheessaan Jeesus kertoi opetuslapsilleen, että Pyhä Henki välittää meille sen, mitä Jeesus haluaa meidän tietävän. Pyhä Henki myös muistuttaa kaikesta, mitä Jeesus on sanonut. Jeesus on meidän varsinainen neuvonantajamme.

Mitä neuvoja tarvitset tänään? Ehkä mieltäsi vaivaa terveys tai ihmissuhteet tai jokin muu. Jeesus on paras neuvojamme kaikissa asioissa. Vie asiasi hänelle. Rukoile ja lue Sanaa. Vaikka Raamattu ei anna suoria neuvoja kaikkiin ongelmiin, Raamatun äärellä saamme ihmeellistä viisautta ja ymmärrystä. Psalmissa (119:130) sanotaan: Kun sinun sanasi avautuu, se valaisee, tyhmäkin saa siitä ymmärrystä.

Rakas Jeesus, kiitos että tulit maailmaan. Auta meitä etsimään sinun ihmeellisiä neuvojasi, luottamaan sinun ikuiseen isänrakkauteesi ja väkevään jumalalliseen voimaasi sekä lepäämään sinun rauhassasi. Rakas Jeesus, Ole Herramme ja kuninkaamme! Aamen.