Kääntykää

Juuri siihen aikaan Jeesuksen luo tuli ihmisiä, jotka kertoivat Pilatuksen surmauttaneen uhraamaan tulleita galilealaisia, niin että heidän verensä oli sekoittunut uhrieläinten vereen. Jeesus sanoi siihen: "Luuletteko, että he olivat suurempia syntisiä kuin kaikki muut galilealaiset, koska saivat tuollaisen lopun? Eivät suinkaan - samalla tavoin te kaikki olette tuhon omia, ellette käänny. Entä ne kahdeksantoista, jotka saivat surmansa, kun Siloan torni sortui heidän päälleen? Luuletteko, että he olivat syyllistyneet johonkin pahempaan kuin muut jerusalemilaiset? Eivät suinkaan - yhtä lailla te kaikki olette tuhon omia, ellette käänny." (Luuk. 13:1-5.)

Tervehdin teitä te valittu suku, kuninkaallinen papisto, pyhä heimo, Jumalan oma kansa, joka on määrätty julistamaan hänen suuria tekojaan. Teidät on Isä Jumala Hengellään pyhittänyt elämään Jeesukselle Kristukselle kuuliaisina ja hänen verellään puhtaaksi vihmottuina.

Tämän päivän evankeliumiteksti yhä ajankohtainen. Muistissamme ovat Estonia, tsunami, Konginkangas, Jokela ja Kauhajoki. Luuletteko, että uhrit olivat suurempia syntisiä kuin muut suomalaiset? Eivät suinkaan - yhtä lailla te kaikki olette tuhon omia, ellette käänny.

Tekstistä näkyy, että Jeesuksen ajan ihmiset näkivät onnettomuudet rangaistuksina synneistä. Meidän aikamme ihmiset eivät ainakaan ensimmäiseksi ajattele näin. Sen sijaan he pohtivat, miten hyvä Jumala sallii tällaista tai miten onnettomuus olisi ollut estettävissä.

Jeesuksen vastaus on erilainen ja kuitenkin selkeä: onnettomuudet ovat muistutus siitä, että Jumala vihaa syntiä ja hän haluaa kutsua meitä yhteyteensä. Valitettavasti tämä näkökulma ei saanut paljoa tilaa Suomessa em. onnettomuuksien ja väkivallantekojen tapahtuessa. Jeesus muistuttaa myös siitä, että tilinteon hetki voi tulla yksittäisen ihmisen kohdalle milloin vain.

Synnistä puhuminenkaan ei ole muodissa. Joka tuutista tarjotaan elämänmallia, jossa kaikki on sallittua. Nautinnot ja itsensä toteuttaminen ovat ajan trendejä. Tirkistely ja pakonomainen ajan tasalla oleminen lisääntyvät.

Ensimmäinen käsky kuuluu: Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia. Me emme palvo patsaita, mutta raha, televisio, työ, nautinnot, autot, internet, pelit jne täyttävät ajatuksemme. Vaikeus on siinä, että nämä asiat eivät ole pahoja tai syntisiä itsessään, mutta jos ne alkavat hallita elämääni, olen langennut syntiin.

Epistolateksti kehottaa elämään niin, ettemme valinnoillamme rohkaise lähimmäistämme toimimaan omaatuntoaan vastaan.

Entä sitten 8. käsky: Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi. Kuinka usein löydänkään itseni arvostelemassa lähimmäisiäni tai nyökyttelemässä päätäni uusimmille juoruille. Luther selittää tätä käskyä: Emme puhu lähimmäisestämme perättömiä, petä hänen luottamustaan, panettele häntä tai tahraa juoruilla hänen mainettaan, vaan puolustamme häntä, puhumme hänestä hyvää ja tulkitsemme kaiken hänen parhaakseen.

Kateus, ylpeys ja ahneus ovat muita syntejäni. Luettu Jobin kohta puhuu siitä, kuinka synnin seuraukset kohdistuvat lähimmäisiimme.

Me ihmiset luokittelemme syntejä ja syntisiä suuriin ja pieniin, mutta Jumalan edessä olemme kaikki samalla viivalla. Ellemme käänny, olemme siis tuhon omia eli matkalla kohti helvettiä. Ilmestyskirjassa asia ilmaistaan pelkistetysti: joka ei ollut elämän kirjaan kirjoitettu, se heitettiin tuliseen järveen.

Alkukielen sana kääntyä voidaan myös kääntää: ajatella toisin, muuttaa mielensä, kääntää kelkkansa, katua. Jos tehtävänä olisi kääntää sana uudestaan, valitsin ehkä katua, jota käytetään englanninkielisissä raamatuissa. Kirjaimellisesti alkukielen sana tarkoittaa "yhdessä ymmärtää", siis meidän tulee olla Jumalan kanssa samaa mieltä tilastamme. Sananlaskussa 28:13 sanotaan: Joka rikkomuksensa salaa, ei menesty, joka ne tunnustaa ja hylkää, saa armon.

Vanhemmissa suom. käännöksissä käytetään ilmausta "tehdä parannus". Kyse on kuitenkin enemmän mielenmuutoksesta kuin ihmisen omista hyvistä teoista. Oleellista on elämän suunta: olenko kulkemassa Jumalaa kohti vai Jumalasta poispäin. Tuhlaajapoikavertaus (Luuk. 15) valaisee sanan merkitystä.

Silloin poika meni itseensä ja ajatteli: Minun isäni palkkalaisilla on kaikilla yllin kyllin ruokaa, mutta minä näännyn täällä nälkään. Ei, nyt minä lähden isäni luo ja sanon hänelle: Isä, minä olen tehnyt syntiä taivasta vastaan ja sinua vastaan. En ole enää sen arvoinen, että minua kutsutaan pojaksesi. Ota minut palkkalaistesi joukkoon. Niin hän lähti isänsä luo. Kun poika vielä oli kaukana, isä näki hänet ja heltyi. Hän juoksi poikaa vastaan, sulki hänet syliinsä ja suuteli häntä.

Tässä on asian ydin. Jumalan rakkaus vetää meitä puoleensa, ja hänen rakkautensa on suurempi kuin osaamme toivoakaan. Jumala on niin sinua rakastanut, että antoi Jeesuksen vuodattaa verensä etukäteen syntiesi edestä ja hän haluaa antaa sinulle paljon muutakin. Jumalan puolelta kaikki on valmiina. Ei ole siis mitään järkeä kulkea poispäin Jumalasta.

Vaikka olisit kuinka pettynyt itseesi, armo kuuluu sinulle juuri nyt. Muista, että Jeesus on varsinkin uskovien vapahtaja. Sinun ei tarvitse tehdä muuta, kuin kääntää katseesi Jeesukseen. Vaikka olisit maailman ainoa ihminen, sekään ei olisi estänyt Jeesusta kuolemasta pelkästään sinun vuoksesi.

Jeesus sanoo tekstissämme: Yhtä lailla te kaikki olette tuhon omia, ellette käänny. Mitä tämä merkitsee, jos olet jo kauan sitten kääntynyt Jeesuksen puoleen? Suunnistaja ottaa rastilta lähtiessään suunnan seuraavalle rastille. Jos hän ei sen jälkeen lue karttaa ja tarkkaa kompassiaan, seuraava rasti jää melko varmasti löytymättä. Samalla lailla sinun on säännöllisesti tarkistettava, että olet kulkemassa oikeaan suuntaan. Raamattu, rukous ja uskovien yhteys ovat meidän karttamme ja kompassimme.

Kun turvaudumme Jeesukseen, Jumala katselee meitä Jeesuksen läpi ja näkee meidät täysin puhtaina ja synnittöminä. Miksi sitten emme pääse synnistä kokonaan eroon? En tiedä. Jumala on vain nähnyt hyväksi pitää meitä pienellä paikalla niin, että pääsemme synnistä lopullisesti eroon vasta taivaassa.

Kuitenkin Raamattu tarjoaa meille aseita taistelussa syntiä vastaan. Usko on eräs näistä aseista. Paavali kirjoittaa efesolaisille (6:16): Ottakaa kaikessa suojaksenne uskon kilpi, jolla voitte sammuttaa pahan palavat nuolet. Olemme tällä leirillä oppineet, että Jeesus vaikuttaa uskokin. Saamme uskoa siihenkin, että meidät on ristiinnaulittu yhdessä Jeesuksen kanssa. Paavali kirjoittaa roomalaisille (6:6,11):

Tiedämme, että vanha minämme on yhdessä hänen kanssaan ristiinnaulittu, jotta tämä syntinen ruumis menettäisi valtansa emmekä enää olisi synnin orjia. Ajatelkaa tekin samoin itsestänne: te olette kuolleet pois synnistä ja elätte Jumalalle Kristuksessa Jeesuksessa.

Sanat "ajatelkaa tekin samoin itsestänne" ovat avain. En ole fyysisesti ristillä, mutta uskon kautta olen ristiinnaulittu. Kun olet kiusattu, ajattele Jeesusta ristillä ja itseäsi ristiinnaulittuna hänen kanssaan. Huomaa, että ristiinnaulittu on vielä elossa, mutta liikkuminen on mahdotonta ja puhuminenkin varsin vaikeaa.

Lopuksi pari kehotusta Pietarilta. Hänen kirjeidensä eräs toistuva viesti on uskovien keskinäisen rakkauden vaaliminen. Tämä on meille entistä tärkeämpää kasvavan maallistumisen keskellä. Hän kirjoittaa (1. Piet. 3:8): Jakakaa toistenne ilot ja surut, rakastakaa toisianne ja olkaa hyväsydämisiä ja nöyriä.

Muistolauseeksi jätän teille 2. kirjeen viimeisen jakeen: Kasvakaa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa. Hänelle kunnia nyt ja iankaikkisuuden päivään asti. Aamen.

Pyhä Henki, kiitos että muistutat meitä synnistä. Anna armosi, että voisimme tunnustaa ja hylätä syntimme. Kiitos Jeesus, että kuolit puolestamme ja annat kaikki syntimme anteeksi. Kiitos Jeesus, että nousit kuolleista, jotta pääsisimme taivaaseen. Kiitos Jeesus, että kuljet joka päivä kanssamme, kun täältä lähdemme. Anna meille lisää rakkautta toisiamme kohtaan.